Eläköön kaupunkikeskusta!

kallellaan-img_3312kallellaan-img_3299

Tuli taas tärkeää pohdittavaa! Ihan samat olosuhteet kuin Calellassakin: Kilven Kuoron fanitus vei matkalle lähes tuntemattomalle seudulle. Siellä sitä sitten kiertelee turistina ja katselee ympärilleen avoimin mielin, täyttäen monen tunnin tekemättömyyden tyhjiötä kuoron (Marin) harjoitellessa. Nyt olimme Turussa.

Jouduin käymään kauppakeskus Skanssissa. Sinne pitää mennä tietenkin autolla, niinkuin kaikkiin kauppakeskuksiin, koska ne ovat keskustan ulkopuolella.

Melkoisen hämmentävää: täällä ovat edustettuna melkein kaikki pohjoismaiset isot ketjut. Mitäs niitä nyt onkaan: HenkkaMaukka, Hemtex, Lindex, Kappahl, Clas Ohlsson, Tokmanni, Glitter, Dressmann, Specsavers, Musti&Mirri, XXL, Vero Moda, Stadium, BikBok – joku taisi jäädä mainitsemattakin. Ja paikalla ovat tietysti myös Elisa ja DNA, Intersport ja Silmäasema. Melkein kaikki samat kaupat löytyvät kaikista muistakin ostoskeskuksista kaikista Suomen kaupungeista. Jos menee ostoskeskukseen, on mahdotonta tietää, missä kaupungissa on. Paikallisuutta Skanssissa edustavat suutari, Cafe Brahe, Jesse’s Dine ja Hesburger.

On leimallista, että erikoiskaupan (non-foodin) isojen ketjujen kilpailukyky perustuu halpoihin hintoihin. Nettikaupan kasvu osuu juuri näihin ketjuihin. Tiukka ketjuohjaus ja kustannuskuri tarkoittanevat, että myös kynnyksen yksittäisestä kauppapaikasta lähtemiseen täytyy olla aika matala, jos volyymi ei kasva riittävästi.

Jos jotkut ketjut päättävät lähteä kauppakeskuksesta, koko paikka taitaa tulla uhanalaiseksi. Onhan valtaosa kaupoista samaa heimoa – ketjuja, jotka tarvitsevat vilkkaan kauppapaikan, jossa ei juuri tyhjiä myymälähuoneistoja ole. Ketjuja, joita omistaa kärsimätön raha.

Siirtäessään ostoksensa kauppakeskukseen kaupunkilainen samalla pyllistää keskustan liikkeille. Kun hintana on keskustan autioituminen ja täyttyminen kirpputoreista, kauppakeskuksen halpisketjun suosiminen alkaakin tuntua lyhytnäköiseltä. Etenkin, kun kauppakeskus voi nopeasti joutua uhanalaiseksi, jos se ei pysty jatkuvan, raivokkaan kasvun polulla. Siispä pian pois täältä!

kallellaan-img_3302

Turussa on ilahduttavan monipuolinen kauppatarjonta myös keskustassa. Toki osa liikkeistä on kohdennettu Turun linnaan vaeltaville turistimassoille, ja osa on ehkä aavistuksen ekslusiivisia ja suunnattu turkulaiselle kermalle, mutta silti! Onhan täällä Kansallinen Kirjakauppa ja Casagranden lelukauppa. Ja kymmeniä uudempia, ihan tavallisille kaupunkilaisille suunnattuja liikkeitä.

kallellaan-img_3320kallellaan-img_3324kallellaan-img_3331kallellaan-img_3333

Kaikista Suomen kaupungeista juuri Turun pitäisi osoittaa paikallisen vähittäiskauppakulttuurin merkitys. Etenkin nyt, kun tilanne näyttää vielä aika hyvältä, kaupunkilaisten ja kaupungin pitäisi ihan avoimesti tukea niitä, jotka nämä palvelut heille tuovat. Onhan turkulaisilla hyvät perinteet sisäänpäin lämmittämiseen, siis miksei nytkin? Kauppakeskusten ketjuille voi vähän nyrpistää – sen jälkeen kun ne on saatu gryndattua ja myytyä kiinteistösijoittajille.

kallellaan-img_3346

Vielä nyt keskustojen autioitumisuhkaan varmaan riittäisi pieni puhallus tukea. Jos tuo nykyinen kauppakeskusketjukauppahullutus jatkuu vielä pitkään, tarvitaan varmasti jo pipityynyä.

Yksi kommentti artikkeliin ”Eläköön kaupunkikeskusta!

  1. Puhut vakavia, mutta – toden totta – tosia sanoja! Riihimäellä on jo kaikki vaiheet käyty läpi. Nyt on keskusta (?) suurelta osin tyhjentynyt ja kauppakeskuksen tilat, toinen toisensa jälkeen, ovat autioituneet. Onneksemme meillä on parturit, kampaajat ja liikuntabisnes. Uusille näiden alojen yrittäjille tyhjiä tiloja menee vielä kaupaksi.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.